duminică, 24 februarie 2013

Avantajele noilor reguli


Aplicabilitatea acestor reguli va conduce la cunoasterea procedurii medierii de catre cei care sunt in pozitia de a putea sa o utilizeze. Studiile Uniunii Europene arata ca cel mai important obstacol in calea extinderii folosirii metodelor alternative de solutionare a litigiilor il reprezinta necunoasterea corespunzatoare a acestora de catre justitiabili. Asadar, e vorba de un mare castig, caci cunoasterea este primul pas, urmat imediat dupa de implementare.

Practic, nu se poate vorbi decat despre avantaje in urma modificarilor legislative din ultima perioada. Prin noua reglementare legislativa, medierea va deveni un instrument folosit pe scara larga la nivel national, cu multiple si reale avantaje in ceea ce priveste atat degrevarea instantelor de judecata, cat si cresterea calitatii actului de justitie.

Este indicat ca toti cetatenii sa fie bine informati si sa opteze in deplina cunostinta de cauza, cunoscand avantajele, efectele, regulile si limitele procedurilor pe care le pot urma cu privire la modul in care pot sa-si solutioneze diferendele. Informarea asupra posibilitatii de solutionare amiabila a diferendelor reprezinta un mare pas in evolutia societatii romanesti, introducerea medierii si a solutionarii alternative a conflictelor in viata de zi cu zi reprezentand nu doar o modificare de procedura, ci o schimbare la nivel de cultura si de mentalitate, un progres major al civilizatiei.

In ceea ce priveste dezavantajele, nu am reusit sa identificam nici macar unul. Nu exista costuri, nu exista o pierdere semnificativa de timp. Ca atare, partile pot castiga timp si bani daca evita un litigiu, sau daca il rezolva fara mijlocirea instantei de judecata.

 

Cele mai importante acte normative care au modificat Legea medierii sunt:

· Legea nr. 115/2012

· OUG nr. 90/2012

· OUG nr. 4/2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu