Avantaje Mediere

Mai ieftin
Medierea implica costuri semnificativ reduse fata de o procedura judiciara. Se evita cheltuielile de judecata, respectiv taxele judiciare de timbru, onorariile expertilor etc. Mai mult, daca pe parcursul unui proces civil, partile ajung la o intelegere pe calea medierii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia.

Mai rapid.
Medierea permite o importanta economie de timp si evitatea stresului generat de un litigiu derulat in fata instantei de judecata, deoarece procesele dureaza un timp relativ indelungat. Prin mediere se ajunge, de regula, la o solutie in doar cateva ore de dezbateri.

Mai discret.
In comparatie cu instanta unde un numar variabil de personae pot cunoaste aspecte importante cu privire la conflictul in care sunt implicate partile, prin mediere partile evita astfel sa-si faca publice problemele intr-o sala de judecata.

Sedinta de mediere este stabilita in functie de programul partilor.
In comparative cu instanta unde partilor le este impus a se prezenta intr-o data specifica si la o anumita ora in sala de judecata, medierea ofera partilor oportunitatea de a stabili singure, in accord cu programul lor, data, ora si locul unde se va desfasura sedinta de mediere.

Partile decid singure asupra modului de solutionare a disputei.
In principiu, partile pot lua decizii mai bune cu privire la solutionarea conflictului decat o autoritate din afara si tind sa respecte acordul cand sunt direct responsabile pentru rezultatul negocierilor.

Partile au control total asupra procesului.
Prin mediere partile pot sa negocieze in toate aspectele prin care conflictul poate sa fie solutionat. Sunt libere sa stabileasca ele insele termene, conditii, modalitati si sa stabileasca in functie de posibilitatile si necesitatile fiecaruia solutia perfecta.

Solutia rezultata in urma medierii este de tip castig-castig.
Medierea permite gasirea de catre parti, cu ajutorul mediatorului, a unei solutii creative si eficiente de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate partile castiga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu